Akik videókat küldtek be...

TomLion írásos véleménye - COMMANDO INTERNETES FLASH JÁTÉK SOROZAT

2011.12.25. 00:00

A mai napra egy különleges bejegyzés, egy írásos teszt lesz publikálva, amelyet TomLion készített. A későbbiekben, ha van igény rá, lehetséges, hgoy publikálunk írásos teszteket. Jelezzétek, hogy hányótokat érdekelne ez a dolog!
A cikk elolvasásához kattintsatok a "tovább" gombra!

 
Köszöntöm a kedves olvasókat ezen a hirtelen ötletből jött írásos tesztemen. Amint a címéből olvashatjátok egy nagyszerű internetes FLASH játék sorozatról fogok írni amiből szerintem kevés akad az interneten. Hirtelen sokan azt gondolhatják, hogy: "Miért kell véleményt mondani egy internetes játékról, amivel mindenki ingyen játszhat? Tök fölösleges." Nos, hát azért, mert egy ilyen nagyszerű játék sorozatról nem lehet csak azt mondani, hogy: "Jó.". Nem. Ezek a játékok annyit megérdemelnek, hogy néhány mondatban elmondjam róluk a véleményemet.
A Miniclip.com-ról:
A Miniclip.com egyike a legnagyobb online-játék-honlapoknak a világon. Központja Londonban van. A legtöbb játékkal ingyen lehet játszani, de vannak olyan játékok is amiknek csak a Demo verzióját lehet kipróbálni. A teljes játékért fizetni kell (nincsen sok). A honlap 2005-ben, 2006-ban és 2007-ben megnyerte a Webbys People's Voice Award-ot a legjobb Játék-Honlap kategóriájában. 2005 Decemberében érte el idáig a legnagyobb látogatottságot ami körülbelül 27 millió látogató volt. (Ezt nevezem én látogatottságnak). A Miniclip-en jelenleg közel 600 elérhető ingyenes játék van.
 
 
   
Commando:

A Commando 1-2-3 egy oldalnézetes, lövöldözős, platform játék.
Történet: "Védd meg a szövetségeseket az európai veszedelemtől. Ellen tudsz állni az ellenség betörésének?" Végül is ennyi, de nem is kell ennél több egy jó játékhoz.
 
Az első Commando játék 2005-ben jelent meg. Abban az időben egyike volt a legkomplexebb és a legjobb játékoknak (szerintem) a Miniclip-en. Változatosak a helyszínek: Bázisok, sivatagos területek, csatahajókon is irthatjuk a népet, sőt még repülőgépet is vezethetünk amikkel a többi gépet lőhetjük le. Az egész játék arról szól, hogy minden ellenséget szitává kell lőni és eljutni a pálya végére. Hogy változatos legyen a játék és ne legyen hamar monoton az átlagos ellenfelek mellett erősebb ellenfelekkel is harcolnunk kell és legyőznünk, hogy folytathassuk az adott pályát. Minden pálya végén egy Boss-al (a pálya főellenfelével) kell megküzdenünk, hogy folytathassuk a következő pályát. 
 
A játék egyik nagy hibája, amit a többi részben szerencsére kijavítottak, az-az irányítás. Lehet, hogy velem van a baj, de nekem nagyon nehézkes az első résznek az irányítása. Akadozó, nem arra lő amerre az egérrel célzok (csak jobbra balra és merőlegesen felfele), ezért sok a holt pontja ahol nem tudom lelőni az ellenségeket. A másik nagy hiba az, hogy nincsen mentési rendszer. Miért? Egy ilyen játéknál, aminél a kevés élet miatt sokszor meghalunk és maga a játék is hosszú illene egy mentési rendszer, hogy könnyebben végigtudjuk vinni. Nem könnyű a játék, de azért nem annyira, hogy frusztráló legyen. Az egész játék egy kihívás. Ezt a részt azért szeretem, mert van benne egy különös Retro érzet, mint ha egy régi NINTENDO játékkal játszanék. A grafika is nagyon hasonlít a régi 16 bites játékokra. Szerintem ezért emlékeztet engemet a régi játékokra.
 
Összességében: A Commando egy olyan játék, amivel szívesen eljátszik az ember. Minden ember aki szereti lövöldözős, platform játékokat, annak ez is tetszeni fog.
 
Szerintem: 10/7 (Csak azért, mert azóta sokkal több jobb játék jelent meg, mint a Commando. Ennek ellenére egy klasszikus marad számomra.) 
 
 
Commando 2:

Történet: "Miután sikeresen megvédte Európában a szövetségeseket, hősünk ott folytatja a csatát, ahol az eredeti, bomba siker Commando játék befejezte: követi az ellenséget Ázsiába! Újabb küldetések, újabb ellenségek, újabb robbantások, nagyobb fegyverek!"
 
A második Commando játék 2008 eleje környékén jelent meg. Abban az időben nem gondoltam volna, hogy készülni fog erről a játékról egy második rész. Mi a véleményem róla? ROHADTUL JÓL SIKERÜLT! Komolyan mondom nem gondoltam volna, hogy az elődjéhez képest a második rész mennyire király lesz. Az egyik fejlesztés amit észreveszünk az-az, hogy van egy női karakter is akivel játszhatunk. (Nehogy csak a férfiak gyilkoljanak). viszont az első nagyon előnyös fejlesztés az, hogy profilt tudunk készíteni magunknak. Ez azért előnyös, mert ha végeztél például a 3. pályával, de nincsen kedved tovább folytatni csak kilépsz és mondjuk holnap folytatod a 4. pályával. Ez kellett volna a Commando-ba is. A grafika fejlődött az első részhez képest. Nem szembetűnőek a változások, de mindenki aki játszott a játékkal tudja mire gondolok. Például a söréteseknek és a robbanásoknak az animációja szépen néz ki, a háttérben meg néha láthatunk beszélgető, mozgó embereket. Egyet értenek velem azzal, hogy a Commando-nak az irányítása lehetett volna jobb is. Nos a 2. résznek az irányítása tökéletesebb nem lehetne. Abba az irányba tudunk lőni, amerre az egerünket irányítjuk. Akár lent a víz alatt, akár egy elefánt hátán vagyunk mindig pontosan tudunk célozni. Nem sok internetes játéknak van ennyire tökéletes irányítása.  A legjobb fejlesztés szerintem az, hogy megnőtt a fegyver arzenál. Az első részben csak néhány alap fegyver volt, de itt minden fajtából találhatunk erősebbet. Mégpedig: Pisztolyok plusz hangtompítóval (4 db), Gépfegyverek (8 db), Robbanófejes íjjak (2db), Sörétesek (sajnos csak 2 db), Rakétavetők (7db) stb. Ezt nevezem én fegyverarzenálnak, még a Terminátornak is meggyűlne a baja a Commando-val, ha találkoznának. Hogy megszerezzük az összes fegyvert végig kell vinnünk az egész játékot Könnyű, Közepes és Nehéz fokozaton.
 
Innen jön a legjobb része a játéknak, mégpedig maga a játék. Változatos helyszíneken mehetünk végig megfordulunk az esőerdőben, kínai városokon nindzsákkal is megküzdhetünk és megfordulunk barlangrendszerekben is. Igaz nem vezethetünk repülőgépet, meg nem megyünk motorcsónakon de helyette mehetünk lóháton, vagy elefántháton. Ennek a játéknak a végigjátszása piszok nehéz. Igazi kihívás még a hardcore játékosoknak is. Az első részben csak 2 életünk volt ami nagyon kevés  Ebben a részben viszont 9 életünk van, ami inkább a Közepes és a Nehéz nehézségi fokozatnál lesz szükség. Nekem már sikerült eljutnom a Közepes nehézségi fokozat főellenfeléig, de mind a mai napig nem sikerült még végigvinnem (de nem egyszer közel álltam hozzá). A játék szépen egyenletesen nehezedik. Az első pályán még gyengébb fegyvereink vannak, de ha végig vittük a pályát újabb, erősebb fegyvereket kapunk és a következő pálya ennek megfelelően nehezedik. Ez is egy motiváló tényező, hogy szerezzük meg az összes fegyvert. Én is azért akarom végig vinni a játékot, mert megszeretném szerezni az összes fegyvert. A végére elszeretném mondani a véleményemet a hangokról és a zenékről. A hangok többsége az előző részből visszatértek, de újabb hangok is megjelentek, főleg a fegyvereknél és a katonáknál. A zenék nagyon jók. Minden területen és pályán más és más zene szólal meg a helyszínnek megfelelően.  
 
Összességében: Nekem ez a rész a személyes kedvencem. Számomra ez a rész sikerült a legjobban az összes Commando közül. Igaz, hogy azóta megjelent a harmadik rész, de számomra ez a rész lesz az örök favorit.
 
Szerintem: 10/10 (Gondolom érthető miért.) 
 
    
Commando Assault:

Történet: "A közelgő csata túlságosan kemény a magányos kommandósnak! Védd meg magad a támadástól; szövetségeseiddel összefogva tartóztasd fel az ellenség hullámát, a kemény főgonoszokat, és pusztítsd el az ellenség támaszpontját, hogy egyszer s mindenkorra megszabadulj a fenyegetésektől!"
 
A Commando Assault egy kiegészítőnek nevezhető rész. Az egész játék arról szól, hogy már nem egyedül, hanem egy egész hadsereggel elpusztítsuk a másik oldalon lévő főellenfelet. Ha valaki csak egy egyszerű lövöldözésre vágyik az ember annak ez a játék maga lesz az álom. Nem kell sokat gondolkodni rajta. Csak jobbra menni és lőni. A játék nagy hibája az, hogy csak 4 pálya van rajta és hamar ki is lehet játszani. E miatt hamar monotonná is válik a játék. Mégis azt gondolom, hogy egy kiegészítőnek szánt résznek enyít meg lehet bocsátani.
Ennyi.
 
Összességében: Egy töltelék résznek nem rossz játék. Ha nincsen kedvünk a hosszú és nehéz résszekkel játszani, akkor indítsuk el ezt a rész és pusztítsuk a népet.
 
Szerintem: 10/7 (Nem érdemel több pontot, mert a Commando 1-nél számomra nem jobb.)
 
 
Commando 3:
 
Történet: "A Commando 2-ben hősünk Ázsia kíméletlen vidékein harcolt a győzelemért. Most, a Commando 3-ban egy új ellenség jelent meg a horizonton, aki megpróbál beszivárogni Egyiptomba, Normandiába és Berlinbe. Használd képességeid a kommandó irányításához a harcmezőn, gyűjtsd össze és használd a különböző fegyvereket és lőszereket, győzd le a számtalan ellenséget és sajátítsd el a fejlett harc művészetét. Képes a kommandó megszabadítani a világot a III. világháború egyre növekvő fenyegetésétől, amikor megkezdi a küldetését Sztálingrádban?"
 
A harmadik rész 2011. november 18-án jelent meg. Ebbe a játékba mindent beleadtak, hogy jobb legyen az elődjeinél. Az összes rész közül talán ez lett a legkomplexebb, legösszetettebb. Beszéljünk elsőnek a grafikáról. Sokat fejlődött a második részhez képest. Az előző részekben megismert karaktereket új a külsővel ruházták fel. Minden részlet gazdag és jól meglett animálva. Egyedül nekem a főhős nem tetszik. Utána olvastam és rajtam kívül még sokaknak nem tetszett a Commando kinézete. Néha meg azon kaptam magamat, hogy TÚL sokat látok, túl részletgazdag. Talán egy sokat akartak belesűríteni a játékba, minél látványosabb legyen. De nem jelenti azt, hogy a játék nem jó. Azt kell mondanom, hogy lett olyan jó, mint a második rész. (Mindjárt elmagyarázom miért nem jobb a 2-nél.) Az egyik fejlesztés, az, hogy egyszerre 2 fegyvert viszünk a két kezünkben. Ez azt jelenti, hogy bizonyos (!) fegyverek esetében két irányba is tudunk lőni. Ha lenyomjuk a guggolás gombot oldalra fordul, kitárja a két kezét és úgy lő. Ennek az-az előnye, hogy nem kell a fegyverünket állandóan jobbra, balra irányítani. Viszont van egy kicsi hátránya. Mégpedig az, hogy nem tudunk leguggolni azoknál a bizonyos fegyvereknél ha a kezünkben vannak. Hosszú távon ez nagyon idegesítő tud lenni. Most megint dicsérem a játékot. A játék sokkal változatosabb mint a második rész. Elsőnek a havas Sztálingrádon kezdünk, utána egy szigeten harcolunk és egy repülővel eljutunk egy csatahajóra (ez utalás lehet az első részre, mert ott is voltunk csatahajókon), eljutunk a sivatagba és még a víz alá is (!). A vízalatti pályán egy ideig egy mini tengeralattjáróval is pusztíthatjuk a népet, néhány pályánál meg egy robotgépet irányíthatunk aminek végtelen számú lőszere van. Aminek meg nagyon örültem, hogy újra lehet repülőt vezetni. Ennél változatosabba nem lehetne az egész játék.
 
Viszont van néhány negatívum is. Az első az, hogy nem lehet profilt csinálni. Szerintem azért hagyták ki a profil készítés, mert így is egy nagy játékról beszélünk. Ez pedig egy másik hibához vezet minket. Mégpedig az, hogy a gyengébb gépeken esély nincsen arra hogy játszhassunk vele. Az én gépemen szerencsére csak néha belassul ha túl sok minden van a képernyőn, de ez is idegesítő tud lenni. (Ha nagyon jó gépünk van akkor ez nem is számít hibának.) A másik ami engemet nagyon zavart az-az, hogy nem saját magunk választjuk ki a fegyvereinket. A Commando 2 azért volt jó, mert azzal a fegyverrel pusztítottuk a népet amelyikkel csak akartuk és a nehezebb pályáknál (főleg az utolsó főellenfélnél) pedig saját stratégiát kellett alkalmaznunk, hogy továbbjuthassunk. Itt alapból megvannak a fegyvereink az adott pályára. Szerencsére minden pályán változnak valamennyit a fegyverek, nehogy ugyan azokkal legyünk állandóan, mégis ez nagyon korlátozza a mozgásterünket. Az irányítás szinte ugyan az, mint az elődjénél. Tökéletes. A hangok többsége az előző részekben is hallhatóak voltak. A zene meg egyszerűen ZSENIÁLIS! A harmadik részben a zenék fenomenálisak. Komolyan mondom nincsenek szavak arra, hogy mennyire királyak lettek a zenék. A második rész zenéi sem rosszak, de itt... Fantasztikus
 
Összességében: Minden pici hibája ellenére ez a rész nagyszerű lett. Az új kihívásokat mindig nagyon szeretem, ha a Commando-ról van szó. A harmadik rész lett szerintem a sorozat legjobb része (semmi kétség nincsen hozzá), de nekem az örök kedvenc a második rész marad.
 
Szerintem: 10/9.5 (A felsorolt hibái miatt nem kapott több pontot de úgy gondolom, hogy ezek elhanyagolhatóak és mindenkinek ki kell próbálni ezt a részt is, mert nem veszít vele senki semmit. Inkább egy új élménnyel leszel gazdagabb.)
 
Köszönöm, hogy elolvastátok a véleményemet és remélem kedvet kaptatok ahhoz, hogy kipróbáljátok ezeket a nagyszerű játékokat.
 
Köszönettel: TomLion
 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rosszpcjunior.blog.hu/api/trackback/id/tr143473499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2011.12.25. 09:12:20

A francba!!!
Elolvastam és most is találtam benne helyesírási hibákat. Pedig mielőtt elküldtem volna legalább 10-szer is elolvastam. Elnézést kérek mindenkitől aki el olvassa/elolvasta. :(

the killer master 2011.12.25. 09:42:13

Én az elsõ részre simán adtam volna 8 pontot, nekem az valahol a super mario és a bomberman között van :)
(Nem toltad az 1-et játéktermi gépen? Azon nagyon jó az irányítás.)
És ha jól tudom, a 2 mobil eszközökre is megjelent.

A teszt nagyon jó lett, mindjárt újrakezdem a szériát :D

the killer master 2011.12.25. 09:43:53

És igényemet fejezem ki az írásos tesztek irányába (milyen jó megoldás, ha valakinek 10 éves hangja van :Đ(ezzel nem Tomlionra céloztam))

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2011.12.25. 16:26:28

@the killer master: Én 18 éves vagyok és mély a hangom csak nekem gondok vannak a hangrögzítéssel. Állandóan megakadok és egy mondatért is rengeteget kell próbálnom, hogy jól fel tudjam venni. Nekem nem megy a folyamatos kommentálás felvétel közben. Egy mondatot is több részletben tudnám csak felvenni.

UI: Az első rész volt játéktermi gépeken???

the killer master 2011.12.25. 19:16:55

@Tomlion: Jójójó, csak egy észrevétel volt :D
Igen megjelent, legalábbis a messzi Itáliában egy hétig azt toltam...De szerintem itthon is van :)

veterán33 2011.12.26. 18:21:52

Nekem tetszett a teszt.
süti beállítások módosítása