Akik videókat küldtek be...

TomLion - Ignition

2012.03.05. 00:00

Előszó:
Köszöntöm a kedves olvasókat, én TomLion vagyok. Mint mindannyian tudjátok a verseny játékok egyike a legnépszerűbb műfajoknak a játékiparban. A verseny játékoknak rengeteg fajtájuk van. Például: Verseny versenyautókkal, F1, Rally... stb, viszont vannak olyan játékok ahol nem autókkal, hanem más járművekkel versenyezhetünk, például repülő, űrhajó, jetski, hajó... stb. Minden konzolra készítettek legalább 1 verseny játékot, még a Tetris-re is, ami csak néhány pixelből áll (de az is marha szórakoztató). Már az 1970-es, 1980-as években az Atari is kiadott néhány autós játékot, amik őszintén szóval a mai szemnek inkább nevetségesnek tűnnek és nagy képzelő erő kellett hozzájuk. Az évtizedek folyamán ez a játék műfaj is hatalmas fejlődésen ment keresztül. Akkora a különbség a régi és a mai autós játékok között, mint egy Trabant és egy Ferrari között.




Viszont ennek ellenére akár az 1980-as években készült a játék, akár 2011-ben a következő pontok nem hiányozhatnak sem a régi, sem a mai versenyjátékok közül:
- Jármű (Lehet az autó, hajó, repülő, űrhajó (!)... bármi amit irányíthatunk.)
- Pálya (Az a szakasz ahol a járművünkkel végig kell menni.)
- Ellenfél (Az akit le kell győznünk. Például egy, vagy annál több kocsi, vagy maga az idő.)
- Cél (Amit elakarunk érni a verseny folyamán)
 
Megvolt az előszó jöjjön a játék.
 
Ignition: 

Az Ignition-t (németül: Bleifuss Fun, franciául: Fun Tracks) a UDS fejlesztette és a Virgin Interactive adta ki 1997-ben. A játék MS-DOS-ra és Windows-ra jelent meg. Röviden tömören az Ignition egy (nem teljesen) felülnézős autóverseny a jobbik fajtából.
A játék 4 féle játékmódot nyújt: 
- Championship (bajnokság): Új pályákat és új autókat tudunk rajta nyerni.
- Single Race: 3 körös körverseny.
- Time Trial: Idő elleni közdelem, vagy szellemautó ellen.
- Pursue Mode: Nem 3 körös, hanem 5 körös körverseny. Minden kör végén megfogyatkozik egy ellenfél és addig megy a verseny, amíg fel nem robban az összes ellenfelünk (vagy véletlenül pont mi). 
 
Nem nagyon tudok rosszat mondani erről a játékról. Ez egy olyan játék, amit az ember a kedvtelésből, szórakozásból játszik és nem azért, hogy elmondja magáról, hogy ezt végig tudta vinni, mint a mai játékok többségét. Nincsen a játéknak története, nincs is rá szüksége az csak tönkretenné a játékot. Ennek a játéknak az a bája, hogy a legkülönfélébb autókkal tudunk versenyezni egymással. Mivel nem ugyan olyanok a kocsik tulajdonságai ezért legtöbbször a választott kocsitól függ, hogy megnyerünk-e egy versenyt, vagy nem. Az Ignition-t leginkább a Flúgos futam rajzfilm sorozatra tudnám hasonlítani. Ott is különböző járművekkel és helyszíneken versenyeztek egymással az emberek. A kocsitól függött, hogy ki fogja megnyerni a versenyt. Minden járműnek megvannak az előnyei és a hátrányai és tőlünk függ, hogy-hogyan használjuk ki ezeket a képességeket. Minden autónak különböző menettulajdonságai vannak (sebesség, turbó, tapadás, irányíthatóság). Ezek alapján eldönthetjük, melyik kocsit akarjuk mi kiválasztani.
 
A kocsik: Két kategóriába tudjuk csoportosítani őket: Kezdő kocsik (ezek az alap járművek), és a Száguldó Démonok (amiket bajnokságok megnyerése után kapunk meg). 
 
A most következő adatokat személyes tapasztalataim és felméréseim alapján állítottam össze. Minden adat a síkpályán elért maximális sebességet mutatja. A Tokyo Bullet pályán mértem fel a kocsik sebességét mivel itt van a legtöbb egyenes szakasz és itt van a legkevesebb emelkedő és lejtő. Ez fontos tényező, mert az emelkedők lassítják, a lejtők meg logikusan gyorsítják a kocsikat. Itt néhány sorban hasznos tippeket és személyes tapasztalatokat olvashattok.
 
Kezdő kocsik (7 db): 
 
Bug (VW bogár):

MAX sebesség: 170 km/h
MAX turbó: 310 km/h
 
Vélemény: A könnyű és a közepes nehézségi fokozaton még jónak mondhatom, de a nehéz fokozaton a többi autó össze-vissza tudja lökdösni. Kezdőknek nyugodtan tudom ajánlani.
 
Tipp: Kerüljétek a koccanásokat, mert néha 180 fokos fordulatot fogtok vele csinálni.
 
Coop (Mini Cooper):
 
MAX sebesség: 175 km/h
MAX turbó: 260 km/h  

Vélemény: Majdnem ugyan az a véleményem, mint a Bogárnál, viszont jobban csúszik és nehézkesebb irányítani. 
 
Tipp: Gyengéden nyomjátok meg a jobbra-balra nyilakat, mert élesen kanyarodik. Ennél is kerüljétek a koccanásokat.
 
Evac (Terepjáró):

MAX sebesség: 172 km/h
MAX turbó: 255 km/h
 
Vélemény: A játék második leglassabb járműve. Nagy ív kell neki neki a kanyarodáshoz, ezért nem ajánlom kanyargós, szűk pályákra.
 
Tipp: Kezdő kocsinak tudom ajánlani. Kerüljétek a kanyargós pályákat vele.
 
Smoke (Kamion):

MAX sebesség: 170 km/h
MAX turbó: 260 km/h
 
Vélemény: Itt idézném RockerLaLee-t: "A Kamion. Hát a pályák megismerésén kívül másra nem szoktam használni, mert... BÖSZMELASSÚ. Ráadásul ronda is ezzel a csili-csálé festéssel." Ezzel mindent elmondott róla a kolléga. Profiknak ajánlom, mert ezzel a járművel is végig lehet vinni a bajnokságot NEHÉZ fokozaton. Ráadásul ennek a járműnek van a legjobb tapadása, szóval biztos nemfogtok vele egyáltalán csúszkálni. Ennek is nagy ív kell a kanyarokhoz.
 
Tipp: Ha a Kamionnal akarjátok végigvinni a bajnokságot, vagy csak egy Single Race-t akartok vele játszani, akkor a Start-nál mikor bejön a pálya nyomjátok a gázt és, ha zöldre vált a lámpa egyből nyomjátok le a turbótt és felgyorsultok majdnem 400 km/h-ra (wow). Akkora előnyt tudtok szereztek vele, hogy eltart egy ideig, hogy leelőzzenek benneteket. Hasznos kis bug. AZ IDŐZÍTÉS NAGYON FONTOS! Ha a vadnyugatos pályán használjátok ezt a startolási módszert nem kell félnetek a forgószéltől, mert olyan gyorsan repül a Kamion, hogy nem kap el benneteket. Ez is egy nagyon hasznos kis bug. Nem nyomhatod le se túl korán, se túl későn a turbót, mert akkor nem sikerül a trükk. (Ha igény van rá, akkor felveszem, hogy-hogyan kell ezt megcsinálni.)
 
Enforcer (Rendőrautó):
 
MAX sebesség: 180 km/h
MAX turbó: 310 km/h
 
Vélemény: Egy kicsit csúszik a kocsi fara, viszont, ha megszoktuk az irányítását, akkor semmi gond sem lesz a vezetésével. A kezdő autók között a leggyorsabb, szóval mindenkinek ajánlom.
 
Tipp: Ha először játszasz a játékkal ne ezzel a kocsival kezd el, mert elsőnek nagyon csúszósnak fogod találni. Emlékszem, hogy ezzel a kocsival kezdtem a játékot és nagyon csúszósnak találtam akkoriban. Pár nappal később már nem volt gondom az irányításával.
 
Rednec (67-es Ford Mustang):

MAX sebesség: 180 km/h
MAX turbó: 305 km/h
 
Vélemény: Kevésbé csúszós, mint az Enforcer, ezért sokkal könnyebb is irányítani. A kezdő autók között a legjobb és szerintem a játék legjobban kinéző kocsija. A kezdőknek nyugodtan tudom ajánlani, ha először játszanak a játékkal. (A játékban ez a második kedvenc autóm.)
 
Tipp: Nem jut eszembe semmi. Csak annyi, hogy semmi negatívat nem tudok róla mondani. 
 
School Bus (Iskola busz):

MAX sebesség: 175-180 km/h (változó)
MAX turbó: 285 km/h
 
Vélemény: Elérkeztünk a személyes kedvencemhez, az Iskola buszhoz. Itt idézném ismét LaLee-t: "Nagy böszmejárgány, ennek ellenére nagyon jók a menettulajdonságai, úgy-hogy próbáljátok ki." A kezdő autók között egyértelműen a második legjobb. Minden kezdőnek nyugodtam tudom ajánlani, mert a sebessége nagyon jó, a játékban neki van (szerintem) a második legjobb tapadása, a termetéhez képest meg kitűnően tud kanyarogni. Azért is szeretem a Buszt, mert mivel a játék leghosszabb járműve könnyedén eltudom torlaszolni a többi autó elől az utat. Például, ha egy gyors kocsi próbálna engemet leelőzni egyszerűen elébe vágok és nem tehet ellenem semmit. Le is tudom őket lökni egy szakadékról, hogy ne zavarjanak engemet. Ezek a tulajdonságok a Kamionban is megvannak, viszont a Busz sokkal gyorsabb nála, ezért ha véletlenül lehagynak még van esélyem leelőzni őket. Utána néztem és rajtam kívül sok embernek is ezek miatt a tulajdonságok miatt a kedvenc járművük a Busz. Minden kezdőnek nyugodtan tudom ajánlani, kiváló menettulajdonságai és az előbb említett "különleges" képességei miatt. Szerintem ezzel kezdjen mindenki.
 
Tipp: Mint a Kamionnál itt is megvan az a bug, hogy a Start-nál nyomni kell a gázt és pontosan a zöldnél lenyomni a turbót, mert itt is felgyorsul 370-380 km/h-ra, azzal a különbséggel, hogy a Busz gyorsabb a Kamionnál, ezért sokkal nehezebben kerülnek mögéd az ellenfelek. Az időzítés itt is fontos. A vadnyugatos pályán lévő forgószelet a Busszal is áttudjuk repülni. (Ezek alapján gondolom egyértelmű, miért ez a kedvenc járgányom.)
 
 
Száguldó Démonok (4 db):
 
Banana (sárga Porsche): A Novice Championship (kezdő bajnokság) megnyerése után kapod meg.

MAX sebesség: 185 km/h
MAX turbó: 320 km/h
 
Vélemény: A játék második legjobb kocsijáról van szó. Nagy a sebessége, alig csúszik és a turbó is hatalmas löketet ad a kocsinak. Sokan belefognak szeretni amikor elsőnek versenyeznek vele. Nekem bejött.
 
Tipp: Most sincsen tippem. Tökéletes a kocsi és ennyi.
 
Monster (Szörnyfurgon): Az Amateur Championship (haladó bajnokság) megnyerése után kapod meg.

MAX sebesség: 185 km/h
MAX turbó: 325 km/h
 
Vélemény: Egy kicsit gyorsabb a Banánnál, de mivel ez egy Szörnyfurgon ezért egy kicsit csúszkál. A nagy termete miatt ezzel is letudjuk lökni a kocsikat a szakadékról. Mivel nem olyan hosszú mint a Busz nem mindig sikerül az utat eltorlaszolni a többi kocsi elől, viszont erre a funkcióra nincs szükségünk mert a sebessége kárpótol minket mindenért. 
 
Tipp: Ha megszoktátok, hogy egy kicsit csúszik nem lesz gond a Szörnyfurgonnal versenyeket nyerni. Ajánlani tudom.
 
Vegas (71 Dodge Demon): A Pro Championship (profi bajnokság) megnyerése után kapod meg.

MAX sebesség: 185-187 km/h (távtól függ)
Max turbó: 330 km/h
 
Vélemény: Ha egyszóval kéne jellemeznem ezt a járgányt az-az, hogy... Csúszik! A játék második leggyorsabb kocsija, de alig lehet irányítani. Hosszú idő kell, hogy megszokjuk/megtanuljuk (!) az irányítását. Mikor megnyertem a kocsit azt hittem, hogy tök király járgány lehet, mert a profi szinten a Single Race és a bajnokság a Vegas miatt piszok nehéz (de izgalmas). Bármelyik, ismétlem... bármelyik kocsival vagy biztos, hogy a nyomodban lesz és a legtöbbször a második helyen végzi. Örültem, hogy megnyertem, mert azt hittem, hogy egy szuper kocsit nyertem, ehelyet kaptam egy csúszós vackot. Érdekes, hogy a számítógép úgy vezeti a Vegas-t, mintha semmi baja sem lenne. Nála egyáltalán nem csúszik. Mostanra is csak részben sikerült megtanulnom kezelni a Vegas-t, de néha előfordul, hogy elegem van belőle és ott hagyom a francba. A profiknak ajánlom csak ezt a kocsit.
 
Tipp: Ha csak ezzel versenyeztek, akkor meglehet szokni, de én inkább kihagyom a szenvedést vele. Senkinek nem ajánlom.
 
Ignition: A Mirror Championship (tükör nézetes bajnokság) megnyerése után kapod meg.
 
MAX sebesség: 190 km/h
Max turbó: 400 km/h fölött
 
Vélemény: A játék legjobb és a leggyorsabb kocsija. A sebessége a legjobb, a turbója a legjobb, az irányíthatósága a legjobb, a tapadása meg (szerintem) a harmadik legjobb, mert a legkisebb kanyaroknál is hatalmasakat farolunk vele (első a Kamion, második a Busz). Ezzel a kocsival biztos, hogy minden pályarekordot megfogtok dönteni. Sebesség szempontjából a Vegas a közelébe sem ér. Mázlink van, hogy az Ignition-t nem irányítja a számítógép egyik versenyben sem, mert biztos, hogy semmi esélyünk nem lenne vele szemben. Olyan gyors a kocsi, hogy még turbó használata nélkül is az elsők tudunk lenni. Mivel ez a legjobb autó sajnos a legunalmasabb is. Nincsen benne feszültség, mikor ezzel a kocsival versenyzünk. A többi kocsinál izgulunk, hogy: "Te jó ég, a nyomomban vannak (Vegas)! Valahogy le kell ráznom őket!", itt nincsen meg az a hangulat. Poénból persze jó versenyezni vele.
 
Tipp: Ha használjátok a turbót, akkor csak az út közepén használjátok, mert, ha az út szélén használjátok 90% az esély arra, hogy egy láthatatlan falba ütköztök. Kerüljétek a kisebb emelkedőket is, mert ha egy szakadék közelében vagytok akkor kirepültök a pályából és felrobbantok. Ajánlom, hogy egy kicsit lassítsatok le mikor turbóztok.
 
(Mivel biztos vagyok benne, hogy sokan játszottatok a játékkal megszeretném kérdezni, hogy nektek melyik kocsi a kedvencetek? Hajt a kíváncsiság.)
 

Grafika:
Ahhoz képest, hogy a játék nem nagy és, hogy 1997-ben készült, nagyon szép a grafikája. Az egész játék stílusa olyan, mint ha egy rajzfilmet néznék. Megvan az a bizonyos rajzfilm hangulata. Senkit nem érdekel, hogy nem élethű az animáció és, hogy hihetetlen dolgok történnek meg benne (PL: 20 métert zuhanunk le egy szakadékról egy gyerekekkel teli Busszal és egy Szörnyfurgonnal), ha ilyen szórakoztató a játék. Igaz néha úgy néz ki a grafika, mint ha baltával faragták volna ki, de ez engemet nem zavar, mert verseny közben nem törődök a környezetemmel. Leginkább a tengernél és a dzsungelnél tűnik fel ez a kis szépséghiba. Viszont, ha olyan grafikája lenne mint a mai Need For Speed játékoknak akkor elveszne a játéknak a bája. Pont jó. Se túl sok, se túl kevés.
 
 

Hangok és zenék:
A hangok nagyon ellettek találva. Minden járműnek megvan a jellegzetes motorhangja és a turbó lenyomása közben is vicces hangok szólalnak meg. Például az Ignition-nál egy farkas vonyít, a Rendőrautónál a sziréna szólal meg, az Iskola busznál meg a gyerekek kezdenek el sikoltozni... stb, szóval vicces dolgokat találtak ki. Igaz nálam nincsen zene, de az interneten találtam néhány eredeti zenét a játékból és azok eszméletlenül királyak lettek. Órákig eltudnám hallgatni azokat a zenéket. A zenéket Christian Björklund készítette. Nagy tapsot neki! 

Irányítás:
Letisztult egyszerű. A legjobb, hogy saját magunk állíthatjuk be, hogy melyik gombokat akarjuk használni a játékban. Nagy pozitívum, hogy a kocsik időben reagálnak a gombnyomásokra.
 
 
Változatosság és extrák:
Változatos helyszíneken versenyezhetünk. A forró vadnyugattól a sűrű dzsungelen át egészen a nagyváros Tokyo-ig. Változatosságból a játék kap egy csillagos ötöst. A pályák mennyiségéről már nem vagyok megelégedve. Annak ellenére, hogy nagyon változatosak a pályák összesen csak 7 db van belőlük ami nagyon kevés és ezért egy idő után monotonná is válik a játék. 3-4 pályának még örültem volna. Itt említeném meg, hogy a játék kétfajta többjátékos üzemmódot is kínál. Egy hálózatos játékot (ami sajnos már nem működik) és egy osztott képernyős játékmódot ami a mai játékok többségéből sajnos hiányzik. Jókat ellehet szórakozni rajta. Volt olyan, hogy én meg a tesóm az Ignition-nal voltunk és mind a ketten jók voltunk a játékban és egy kicsi baki miatt (éppen hogy csak) én nyertem.
A játékhoz van néhány csaló kód is, amivel a versenyt nem tudjuk befolyásolni, de mókássá alakítja a játékot. Ha a főmenübe beírjátok azt, hogy BANNARNE, akkor az összes autó megnyúlik. Annyira röhelyesen néznek ki. Az Iskola busz úgy néz ki, mint ha egy londoni emeletes busz lenne. Ha azt írjátok be, hogy SVINPOLE, akkor a játék hátsó nézetes módba fog váltani a játék. Az itt a bökkenő, hogy a grafika nagyon csúf. Mikor először játszottam vele nem erre számítottam. Azonnal vissza állítottam. Azóta persze gyakran játszottam vele, de most sem ez a kedvenc nézetem, inkább maradok a felülnézetes verziónál. Most keverjük a kettőt. A főmenügye írjátok be a SVINPOLE és a BANNARNE kódot. Egyszerre nyújtottak a kocsik és hátsó nézetben vannak. Ajánlom, hogy a Szörnyfurgonnal próbáljátok ki elsőnek. Mikor először megláttam csak bámultam a képernyőt. :D


Összességében:
Ez egyike azoknak a játékoknak, amit mindenkinek ajánlani tudok. A játék erőssége a vidám rajzfilm hangulata. A grafika szép (a hátsó nézetes mód kivételével), az irányítás letisztult és egyszerű, a hangok jók, a zenék meg fantasztikusak. Sok a választható jármű és minden jármű új kihívást tartogat a játékos számára. Ajánlom, hogy mindegyik kocsival próbáljátok ki a játékot (a Busz nálam örök favorit marad). Nem ajánlom, hogy naphosszat játszatok vele, mert akkor hamar monotonná válik. Akkor vegyétek elő, amikor nincsen kedvetek Need For Speed-el, vagy más játékkal játszani. Biztos, hogy kicsit vidámmá varázsolja a napotokat. Ha pedig nincsen kedvetek egyedül játszani, akkor az osztott képernyővel játszatok tesóval, vagy haverral. Egy aranyos kis program, ami nálam a kis játékok között egyértelműen a legjobb.
 

Köszönöm, hogy elolvastátok a tesztemet. Sziasztok. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rosszpcjunior.blog.hu/api/trackback/id/tr514288795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2012.03.05. 19:54:39

Elég érdekesen néz ki a bejegyzés. :D
Az előző írásos tesztemen a háttér fekete volt, az írás meg fehér, itt viszont meg csak a Hangok és Zenék része. :D
süti beállítások módosítása